Dagelijks krijg ik de vraag ‘wat is het verschil tussen orthopedische steunzolen en podologische zolen?’. Dit gevolgd met de vraag ‘waarom zijn podologische zolen minder terugbetaald dan orthopedische steunzolen?’.
Op die eerste vraag zal ik jou in deze blog een antwoord proberen geven. De 2e vraag is voor een volgende post.
Als podoloog nemen wij het hele lichaam in beschouwing.
Om te beginnen zit het grote verschil ‘m in het bekijken van het lichaam. Als podoloog worden wij via een 3-jarig bachelor opleiding geschoold om biomechanische problemen van spier-skelet stelsel op te sporen via de voeten. Dit wil zeggen dat wij het hele lichaam in beschouwing nemen (ook al ligt de focus op de voeten bij een podoloog). Zo proberen we te achterhalen of acute/chronische klachten afkomstig kunnen zijn vanuit de voeten.
Deze klachten kunnen aanwezig zijn tijdens en/of na het wandelen/lopen/sporten wat maakt dat wij als podoloog een dynamische kijk op het lichaam hebben.
Via deze visie zullen wij dynamische of functionele zolen op maat maken om zo de juiste sturing te geven aan het lichaam daar waar het fout loopt.
Om de biomechanische functies van het lichaam goed te kennen is een intense opleiding nodig. Dit zit verworven in de opleiding Bachelor in de Podologie. Onze voeten bestaan uit meerdere botten wat vraagt voor heel wat beweging in verschillende richtingen m.b.v. spieren, ligamenten, pezen en bindweefsel. Dit zorgt ervoor dat ons behandelplan op lange termijn een verandering in het lichaam zal brengen.
Orthopedische steunzolen gaan voornamelijk uit van de statiek van de voeten. Er wordt dus gekeken naar de voet in stilstand en niet zozeer naar de beweging van de voeten. De opleiding Orthopedische Technologie is ook een 3-jarige bachelor opleiding. Hierin zijn er 4 afstudeer mogelijkheden (Orthesen, prothesen, mobiliteitshulpmiddelen en schoentechnologie). Geen zooltherapie. De materialen die podologen gebruiken voor het vervaardigen van de zolen verschillen ook vaak van de materialen die gebruikt worden in orthopedische zolen.
Dit maakt dus dat er een duidelijk verschil is tussen orthopedische steunzolen en podologische functionele zolen.
Een podoloog zal zich ook jaarlijks bijscholen naar vernieuwende technieken voor zooltherapie, vernieuwende visies naar de beweging van het lichaam en materiaalkennis. Dit telkens aangepast aan het doelpubliek van de podoloog.
Denk je na het lezen van deze blog dat podologische zolen jou verder zouden kunnen helpen? Geef me gerust een seintje via het online contactformulier of telefonisch op het nummer 0476/73.18.26.